Feb 5, 2015

PINDANG PENANG

# copypaste

masak pindang penang...(sesuai tuk yang nak jaga berat badan....boleh siap in less than 10 minutes) 

bahan2 untuk blend kasar atau tumbuk( tumbuk sendiri lagi sedap) 

4 cili merah ( cili kering pun ok)... nak pedas boleh tambah 2 atau 3 biji cili padi. 
1 bawang besar 
2 ulas bawang putih 
1 biji tomato 
kunyit hidup atau kunyit serbuk. 

bahan lain 

ikan (pelaling atau kembung paling best) 
2  asam keping ... tambah kalau nak masam.... 
2 batang serai 
bendi (optional) 
garam dan secubit gula 
sedikit air untuk kuah 

cara 

1. panaskan minyak 
2. masukkan serai... biar  sekejap jer.. 
3. masukkan bahan tumbuk tadi dan sedikit air (nak kuah banyak... tambahla air.) 
4.masukkan asam keping, garam secukup rasa serta secubit gula. 
5. bila mendidih, masukkan ikan dan bendi (optional). 
6. bila ikan dah masak..... tutup api dapur......  boleh makan waktu berbuka.... 


tuk nak masak ayam... try this 
 ( dish ni agak kering .... bukan berkuah sangat... ) 

1. blend halus 2 bwg besar, and 2 bawang putih and sikit kunyit hidup... serbuk pun tak per......   
2. masukkan dalam ayam.... yang telah dipotong kecil2 ... (biteable size) 
3  perap 5 minit dengan sos tiram, pepper sos atau serbuk lada hitam dan... sikit kicap manis cap kipas ke cap aper ke...ikut           suka la.... 
4. panaskan minyak..... 
5. Masukkan ayam tadi... campur sikit air......dan biar hingga masak dgn api pelan. masukkan garam secukup rasa 
6. then masukkan kacang buncis yang dipotong panjang panjang (abt 2 inches), bawang holland dipotong bulat dan cili yang dipotong nipis... 
7. kacau sekejap dan angkat.....  hidang panas panas..... 


jika  nak vege plak  ..... cuba try this Iraqi salad 


semua bahan- bahan ini dipotong dadu or diced... jangan tertalu besaq dadunyer... takut tecekik plak..... 

1 timun (diced ngan biji sekali.... jgn buang kulitnyer) 
1 carrot ( buang le kulit dulu) 
3 tomatoes 
1 bawang holland ... tak dak kalu..... bawang india pun tarak apa.... 
sikit lettuce (cam salad dlm burger tuh......di koyak koyak jer) 
capsicum or cili hijau or merah ( dipotong kasar2) 
1 lemon or limau nipis or kasturi... jgn sunkist dah. 
sikit garam 
 mayonnaise (optional) 

cara 

1.     mix all bahan in a big bowl..... perah lemon and tambah masuk garam....masuk dlam fridge jap. 
2.     if nak makan ngan mayonnaise... tambah masa nak makan separately.... Y

No comments: