#copy paste
asam pedas kampung style (seberang perai mari)
bahan
1. (kurang dari 10 biji .....cili kering dan 1 bawang besar diblend. jangan terlalu halus......(asam pedas kampung tak masuk garlic dan gula)
bahan tumbuk
2. 1 susu teh biji ketumbar(rempah)
3. 1 susu teh biji lada hitam
bahan lain
asam keping
garam
ikan kembong /pelaling/ tamban
daun kesum /bunga kantan di racik halus
cara
1. masukkan semua bahan blend dan tumbuk tadi dlm periuk.
2. masukkan asam keping dan rebus sekejap hingga agak kering. pelankan api
3. bila agak kering masukkan air secukupnye. masukkan garam secukup rasa. rebus hingga mendidih.
4. masukkan daun kesum, bunga kantan dan ikan. masak hingga mendidih sekali lagi.
5. tutup api. dah boleh hidang dah....
6. asam pedas ni paling ngam jika makan ngan nasi panas dan ikan tamban kering......
No comments:
Post a Comment